Składniki :
340g mąki pszennej
143g mąki ziemniaczanej
220g cukru
250g masła
4 jajka
150g maku
83g mleka
pół szklanki rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub esencja migdałowa
Przygotowanie :
- Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć i dodać oprószone mąką rodzynki, wymieszać.
- Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC – w oryginale 180 (ja piekłam 160 oC, ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu).
0 komentarze :