babka - pomarańczowa, jaffa

By | 04:11 Leave a Comment

Ciasto ucierane :

140g miękkiego masła
225g mąki
3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
160g drobnego cukru
3 duże jajka
6 łyżek mleka
otarta skórka z 1 pomarańczy

Nasączenie :

3 łyżki soku z pomarańczy


Przygotowanie :

  1. Ciasto : wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie.
  2. Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC (piekłam 55 minut), do tzw. suchego patyczka.
  3. Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :