Ciasto ucierane :
140g miękkiego masła
225g mąki
3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
160g drobnego cukru
3 duże jajka
6 łyżek mleka
otarta skórka z 1 pomarańczy
Nasączenie :
3 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie :
- Ciasto : wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie.
- Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC (piekłam 55 minut), do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.
0 komentarze :