Składniki :
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka
2 jajka osobno żółtka i białka
1/2 cytryny
3 łyżki rumu
6 bananów
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą.
- Do mąki dodać żółtka, wlać śmietankę, mieszać mikserem i dodać tyle mleka, aby powstało gęste naleśnikowe ciasto. Ja dodałam 1/2 szklanki mleka, jak podałam w składnikach. Następnie ciasto odstawić na 30 minut.
- Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z rumem.
- Banany obrać i pokroić ukośnie na 2 cm kawałki, skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z rumem.
- Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać je delikatnie z ciastem (najlepiej użyć łyżki).
- Olej rozgrzać. Banany maczać w cieście i smażyć z obu stron, aż ładnie się przyrumienią. Usmażone banany układać na papierowych ręcznikach, aby w nie wsiąkał nadmiar tłuszczu.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
0 komentarze :