Składniki :
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
250g cukru drobnego do wypieków
Przygotowanie :
- Białka, schłodzone najlepiej przez noc w lodówce, ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem ;). Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Ubijać tylko do połączenia – jeżeli będą ubijane dłużej to masa stanie się rzadka.
- Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę (nie polecam małych szpryc z marketów, bezy wyjdą malutkie i bardziej suche, trzeba je wtedy krócej piec i więcej z nimi roboty). Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę jednak urosną.
- Piec ok. 1,5 h w temp. 110 stopni C.
0 komentarze :