biszkopt - murzynkowy

By | 09:28 Leave a Comment

Składniki - masa gotowana :

173g oleju rzepakowego
125g wody
220g cukru
3 łyżki kakao (płaskie)


Dodatkowo :

5 jajek
110g cukru
255g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Przygotowanie :

  1. Masa gotowana : wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
  2. Biszkopt : mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki.
  4. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
  5. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  6. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować.
  7. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
  8. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :