bitki wieprzowe

By | 03:51 Leave a Comment

Składniki :

6 plastrów surowej szynki, łopatki lub schabu
mąka
1 cebula
olej
1 kostka pieczeniowa
sól, pieprz


Przygotowanie :

  1. Plastry mięsa lekko rozbić z obu stron tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą porcję obsypać z obu stron mąką.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść plastry mięsa na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na rumiano z obu stron. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Na tym samym oleju lekko zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Przełożyć cebulkę do mięsa razem z przypieczonymi „chrupkami” z patelni, ale bez oleju.
  3. Mięso z cebulką zalać wodą. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Całość gotować do miękkości mięsa.
  4. Po tym czasie kawałki mięsa wyjąć. Sos zmiksować blenderem na gładką masę, aby nie było w nim kawałków cebulki, itp. Mięso włożyć ponownie do garnka. Gotować jeszcze chwilę.
  5. Podawać z ziemniakami i surówką lub kiszonym ogórkiem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :