bułeczki - z pieczarkami

By | 23:52 Leave a Comment

Ciasto drożdżowe :

500g mąki pszennej chlebowej
125g letniego mleka
125g letniej wody
28g oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
12g drożdży suchych


Nadzienie pieczarkowe :

500g pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz do smaku
olej, do smażenia

Przygotowanie :

  1. Ciasto : mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
  2. Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
  4. Nadzienie : cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę posmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda).
  6. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
  7. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
  8. Wyjąć, podawać gorące.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :