Składniki :
500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
1 mały przecier pomidorowy
150ml białego wina
2 kostki gorzkiej 70% czekolady
1 posiekana papryczka chili
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chili
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki kolendry
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
lub przyprawa meksykańska
4 placki tortilla
żółty ser do posypania
Przygotowanie :
- Wszystkie przyprawy wymieszać.
- Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i cebulę i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż się zrobią grudki. Dodać wino, wymieszane przyprawy i pozostałe składniki. Smażyć na wolnym ogniu ok 30 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić z minimalną ilością wody i wlać do mięsa. Mieszać do zgęstnienia.
- Tortille podgrzać na patelni z dwóch stron wcześniej zraszając je wodą.
- Nakładać farsz mięsny i składać na pół lub na trzy części. Wierzch posypać startym żółtym serem i ćwiartkami pomidorka.
0 komentarze :