Składniki :
500g twarogu śmietankowego
100g miękkiego masła
trochę więcej jak pół szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
łyżka kakao
2 żółtka (opcjonalnie)
3 opakowania herbatników
ulubione bakalie
Przygotowanie :
- Mleko, cukier, masło zagotować. Wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Gęstość polewy można regulować dodając w zależności od potrzeb mleko (jeśli jest za gęsta) lub kakao (jeśli jest zbyt rzadka).
- Ciastka ułożyć na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie (każdy rząd to jedno opakowanie).
- Utrzeć twaróg z cukrem, żółtkami i miękkim masłem na gładką masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.
- Jasną masę rozsmarować na przygotowanych ciastkach. Na jasną masę wyłożyć ciemną. Na środkowy rządek wysypać ulubione bakalie.
- Przy pomocy foli złożyć zewnętrzne rzędy ciastek ku środkowi tak, by powstał trójkąt. Docisnąć. Polać polewą. Można udekorować opłatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Poczekać aż polewa zastygnie, następnie zawinąć w folię i odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto jest najlepsze po co najmniej jednym dniu, gdy ciastka zmiękną.
0 komentarze :