Składniki :
200g zakwasu żytniego
550g mąki białej pszennej chlebowej
50g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
1 łyżeczka słodu
1 płaska łyżka soli
300g letniej wody
opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
opcjonalnie: 2 łyżki kminku
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto.
- Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
- Następnie ukształtować owalny bochenek.
- Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie).
- Naciąć.
- Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiały.
- Studzić na kratce.
0 komentarze :