Składniki :
2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
2/3 szklanki letniej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
1¼ - 1½ szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki nasion (sezam, siemię lniane, słonecznik)
1/2 łyżeczki drożdży
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki połączyć, zmiksować lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez 1 godzinę.
- Przygotować formę do chleba o wymiarach 11 x 22 cm (wysmarować masłem i wysypać otrębami), można też piec bez formy (ja tak zrobiłam). Po wyrośnieciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować. Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Studzić na kratce.
0 komentarze :