Składniki :
275g bananów, obranych
50g drobnego cukru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
50g oleju
3 jajka
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie :
- Natłuścić i wyłożyć papierem formę keksówkę o wymiarach 21,5 x 11 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać cukier, gałkę, olej i jajka i dobrze wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku. Dodać mieszaninę bananową i mieszać aż ciasto będzie gładkie (ja nie mieszałam zbyt dokładnie, bo ciasto przypominało mi ciasto muffinowe, a to mieszamy tylko do połączenia składników). Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 1 godzinę, aż się zezłoci i zacznie odstawać od brzegów foremki.
- Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
0 komentarze :