Składniki - ciasto :
1/2 łyżeczki soli
150 ml
ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g mąki pszennej
Składniki - farsz :
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
100 g szpinaku (baby spinach)
80 g wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
100 g sera feta
150 g ricotty
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Ciasto : wszystkie składniki ciasta dodać do misy miksera i miksować przez 5 minut z mieszadłem do ciasta kruchego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.
Gotowe ciasto podzielić na 6 części, formować z nich kulki i zostawić na 10 minut, przykrywając ściereczką.
Farsz : na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli - około 5 minut. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać i smażyć chwilę. Następnie wrzucić na patelnię cały szpinak i smażyć, by listki zwiędły i stały się miękkie. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Pokroić szpinak drobno i przełożyć do miski.
Łososia pokroić drobno, dodać posiekany szczypior i skórkę z cytryny. Dodać do szpinaku. Następnie dodać sery - ricottę i fetę. Całość wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Wstawić do lodówki, by całość "przegryzła się".
Każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek średnicy 17 cm. Na środku każdej ułożyć po 2 łyżki farszu. Składać na pół, jak pierogi i zlepić brzegi. Miejsca zlepienia podwinąć pod spód.
Każdy z pakiecików smażyć na suchej patelni grillowej, na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Podawać ciepłe.
0 komentarze :