ciasto drożdżowe - drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

By | 12:37 Leave a Comment

Ciasto drożdżowe :

3 żółtka
100g masła, bardzo miękkiego
35g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250g ciepłego mleka
350g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli


Nadzienie serowe :

500g sera białego
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
50g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z 1 pomarańczy


Dodatkowo :

żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka
200g cukru pudru ok. 2 łyżek soku z pomarańczy, cytryny lub wody


Przygotowanie :

  1. Ciasto : żółtka, masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
  2. W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut.
  3. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Nadzienie serowe : wyłożyć ser na talerz i rozgnieść go widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym. Dodać smażoną/kandyzowaną skórkę z pomarańczy i startą skórkę, dokładnie połączyć.
  5. Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza.
  6. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.
  7. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Pokroić na około 4-5 cm kawałki. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
  8. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
  9. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

  10. Przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem lub wodą (w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach). Posmarować bułeczki lukrem i po ostudzeniu pokroić na porcje.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :