ciasto drożdżowe - jagodzianki serowe

By | 10:53 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

400g mąki pszennej
200g twarogu
1 duże jajko
40g świeżych drożdży
83g mleka
40g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól


Składniki - nadzienie jagodowe :

400g jagód
100g twarogu
26g cukru
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody


Dodatkowo :

cukier puder
14g śmietany


  1. Ciasto : z drożdży, jednej łyżki cukru i 1/3 szklanki mleka przygotować zaczyn i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Twaróg wymieszać z olejem, jajkiem i pozostałym cukrem. Dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 – 60 minut.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Jagody wsypać do rondelka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zagotować. Gdy puszczą sok odlać 2 łyżki (przydadzą się do jagodowego lukru). Do małego słoiczka wlać 2 łyżki zimnej wody, wsypać mazeinę albo mąkę ziemniaczaną, roztrzepać i wlać do gorących jagód. Gotować około minuty, aż całość zgęstnieje. Zostawić do przestygnięcia.

    Gdy ostygnie wymieszać z twarogiem.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść je ponownie, ale tylko przez chwilę, uformować wałek i podzielić ciasto na 12 albo 16 równych części.

  4. Z każdej części uformować okrągły placuszek o średnicy mniej więcej 10 cm. Na środek położyć po łyżce nadzienia i bardzo dokładnie zlepić. Uformować okrągłe albo podłużne bułeczki i ułożyć je (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstęp, bo jagodzianki jeszcze sporo urosną. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzać do 200stC, wstawić blaszkę i piec jagodzianki 15 – 20 minut, do ładnego zrumienienia. Wyciągnąć i zostawić na kratce do przestygnięcia.
  6. Z 4 – 5 łyżek cukru pudru i śmietany ukręcić biały lukier i posmarować nim upieczone, przestudzone jagodzianki. Z 3 łyżek cukru pudru i soku jagodowego ukręcić ciemny lukier i zrobić paseczki na białym lukrze. Można posypać świeżymi jagodami.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :