Składniki - ciasto :
400g mąki pszennej
200g twarogu
1 duże jajko
40g świeżych drożdży
83g mleka
40g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól
Składniki - nadzienie jagodowe :
400g jagód
100g twarogu
26g cukru
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo :
cukier puder
14g śmietany
- Ciasto : z drożdży, jednej łyżki cukru i 1/3 szklanki mleka przygotować zaczyn i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Twaróg wymieszać z olejem, jajkiem i pozostałym cukrem. Dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 – 60 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Jagody wsypać do rondelka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zagotować. Gdy puszczą sok odlać 2 łyżki (przydadzą się do jagodowego lukru). Do małego słoiczka wlać 2 łyżki zimnej wody, wsypać mazeinę albo mąkę ziemniaczaną, roztrzepać i wlać do gorących jagód. Gotować około minuty, aż całość zgęstnieje. Zostawić do przestygnięcia.
Gdy ostygnie wymieszać z twarogiem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść je ponownie, ale tylko przez chwilę, uformować wałek i podzielić ciasto na 12 albo 16 równych części.
- Z każdej części uformować okrągły placuszek o średnicy mniej więcej 10 cm. Na środek położyć po łyżce nadzienia i bardzo dokładnie zlepić. Uformować okrągłe albo podłużne bułeczki i ułożyć je (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstęp, bo jagodzianki jeszcze sporo urosną. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 200stC, wstawić blaszkę i piec jagodzianki 15 – 20 minut, do ładnego zrumienienia. Wyciągnąć i zostawić na kratce do przestygnięcia.
- Z 4 – 5 łyżek cukru pudru i śmietany ukręcić biały lukier i posmarować nim upieczone, przestudzone jagodzianki. Z 3 łyżek cukru pudru i soku jagodowego ukręcić ciemny lukier i zrobić paseczki na białym lukrze. Można posypać świeżymi jagodami.
0 komentarze :