ciasto drożdżowe - jagodzianki

By | 10:46 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

550g mąki pszennej
250g mleka
100g masła
2 pełne łyżki mascarpone, ok 70 g
2 jajka
7 łyżek cukru
25g świeżych drożdży
1 szczypta soli
1 litr jagód
2-3 łyżki cukru pudru


Składniki - lukier :

1 pełna szklanka cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody


Przygotowanie :

  1. Ciasto : pokruszone drożdże połączyć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut aby zaczyn wyrósł.
  2. W tym samym czasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelać do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatać ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.
  4. Następnie ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.
  6. Jagodzianki piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie wystudzić je na kratce.

  7. Przestudzone jagodzianki polukrować.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :