Składniki - ciasto :
550g mąki pszennej
250g mleka
100g masła
2 pełne łyżki mascarpone, ok 70 g
2 jajka
7 łyżek cukru
25g świeżych drożdży
1 szczypta soli
1 litr jagód
2-3 łyżki cukru pudru
Składniki - lukier :
1 pełna szklanka cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie :
- Ciasto : pokruszone drożdże połączyć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut aby zaczyn wyrósł.
- W tym samym czasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelać do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.
- Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatać ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.
- Następnie ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.
- Przestudzone jagodzianki polukrować.
Jagodzianki piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie wystudzić je na kratce.
0 komentarze :