Ciasto drożdżowe :
425g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
2 żółtka
28g cukru
16g cukru wanilinowego
188g mleka
szczypta soli
80g masła
Nadzienie :
4 średniej wielkości jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie :
- Ciasto : do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże, zasypać cukrem i połową letniego mleka. Wymieszać z mąką tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut, by rozczyn ruszył.
- Po tym czasie dodać żółtka, roztopione w pozostałym mleku masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Nadzienie : jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem i przyprawami.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski, i krótko wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Z ciasta wycinać kwadraty (u mnie ok 10×10 cm) i nakładać przygotowane jabłka. Rogi zlepić tak, by powstał trójkąt. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając sporo odstępy. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować rożki lekko ubitym białkiem z łyżka wody.
- Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut. Rożki powinny być ładnie przyrumienione. Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :