Składniki - ciasto :
250g mielonego sera białego
100g masła
1 żółtko
175g semoliny
175g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3g drożdży instant
Składniki - mus jabłkowy :
500g obranych i pokrojonych w dużą kostkę winnych jabłek
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
6 łyżek Calvadosu
50g cukru
2 łyżki skrobi
Przygotowanie :
- Ciasto : łączymy obie mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy żółtko, dodajemy twarożek i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do przygotowania musu.
- Mus jabłkowy : jabłka zasypujemy cukrem, zalewamy 4 łyżkami Calvadosu i sokiem z cytryny. Gotujemy do momentu aż jabłka się rozpadną a część wody odparuje. Miksujemy. Dodajemy cynamon, gotujemy jeszcze ok. 30 minut. W pozostałych 2 łyżkach Calvadosu rozpuszczamy skrobię, dodajemy ją, cały czas mieszając do musu, gotujemy. Studzimy całkowicie przed nałożeniem do rożków.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy nożem trójkąty, nakładamy mus, sklejamy dokładnie brzegi.
- Pieczemy 10 minut bez nawiewu i kolejnych 7 z nawiewem. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
0 komentarze :