Składniki - ciasto :
63g ciepłej wody
125g ciepłego mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
510g maki pszennej
55g cukru
57g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skorka otarta z 1 cytryny
sól
Składniki - nadzienie serowe :
250g sera białego
110g cukru
30g maki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Ciasto : drożdże wsypać do cieplej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto.
- Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoja objętość).
- Nadzienie serowe : Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypana maka stolnice, podzielić na dwie części. Każda cześć rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części.
- Polowe serowego nadzienia ułożyć w kształcie walka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
- Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
- Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35-40 minut, aż warkocze będą ładnie zrumienione. Wystudzić na drucianej siateczce.
0 komentarze :