ciasto - grysikowe, z truskawkami

By | 00:12 Leave a Comment

Ciasteczkowy spód :

300g herbatników maślanych


Masa grysikowa :

650g mleka
120g masła
180g Nutelli
90g kaszy manny
1 łyżka cukru


Masa truskawkowa :

500 ml musu truskawkowego
350 + 100 ml wody
100g cukru
90g mąki ziemniaczanej 


Masa jogurtowa :

700 ml jogurtu
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki przetartego przez sitko musu truskawkowego
4 łyżki cukru pudru
25 g żelatyny
70 ml wody


Przygotowanie :

  1. Spód : blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
  2. Masa grysikowa : mleko, masło, cukier i Nutellę połączyć w garnku z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje wsypać cienkim strumieniem kaszę cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Gotować około 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając.
  3. Gorącą masę grysikową wylać na herbatniki, wyrównać łyżką i od razu ułożyc na niej drugą warstwę herbatników. Odstawić na około godzinę by masa przestygła.
  4. Masa truskawkowa : 100 ml wody i mąkę dokładnie połączyć. Mus truskawkowy, pozostałą wodę i cukier zagotować, a następnie dodać cienkim strumieniem mąkę i szybko oraz intensywnie wymieszać. Stale mieszając gotować nie dłużej niż minutę.
  5. Gorącą masę truskawkową wylać na herbatniki i odstawić do przestygnięcia.
  6. Masa jogurtowa : żelatynę zalać gorącą wodą i energicznie mieszać do chwili całkowitego rozpuszczenia się i odstawić na około 10 minut. Jogurt wymieszać przy pomocy trzepaczki ze śmietanką, cukrem i musem truskawkowym. Na koniec dodać żelatynę.
  7. Masę jogurtową wylać na przestudzoną masę truskawkową i wstawić do lodówki na całą noc.
>

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :