Ciasteczkowy spód :
300g herbatników maślanych
Masa grysikowa :
650g mleka
120g masła
180g Nutelli
90g kaszy manny
1 łyżka cukru
Masa truskawkowa :
500 ml musu truskawkowego
350 + 100 ml wody
100g cukru
90g mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa :
700 ml jogurtu
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki przetartego przez sitko musu truskawkowego
4 łyżki cukru pudru
25 g żelatyny
70 ml wody
Przygotowanie :
- Spód : blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
- Masa grysikowa : mleko, masło, cukier i Nutellę połączyć w garnku z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje wsypać cienkim strumieniem kaszę cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Gotować około 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając.
- Gorącą masę grysikową wylać na herbatniki, wyrównać łyżką i od razu ułożyc na niej drugą warstwę herbatników. Odstawić na około godzinę by masa przestygła.
- Masa truskawkowa : 100 ml wody i mąkę dokładnie połączyć. Mus truskawkowy, pozostałą wodę i cukier zagotować, a następnie dodać cienkim strumieniem mąkę i szybko oraz intensywnie wymieszać. Stale mieszając gotować nie dłużej niż minutę.
- Gorącą masę truskawkową wylać na herbatniki i odstawić do przestygnięcia.
- Masa jogurtowa : żelatynę zalać gorącą wodą i energicznie mieszać do chwili całkowitego rozpuszczenia się i odstawić na około 10 minut. Jogurt wymieszać przy pomocy trzepaczki ze śmietanką, cukrem i musem truskawkowym. Na koniec dodać żelatynę.
- Masę jogurtową wylać na przestudzoną masę truskawkową i wstawić do lodówki na całą noc.
0 komentarze :