Ciasto ucierane :
100g miękkiego masła
400g cukru pudru
2 jajka
4 łyżki płynnego miodu
250g mleka
500g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo :
400g wiórków kokosowych
polewa czekoladowa z ulubionego przepisu
galaretki owocowe (tyle kolorów ile chcemy)
Przygotowanie :
- Ciasto : masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać jajka, a następnie na przemian dodawać stopniowo mleko z miodem i mąkę z proszkiem. Ucierać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach około 35x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180st, ok. 30-35minut (do suchego patyczka).
- Ciasto ostudzić, a następnie pokroić w kostki.
- Galaretka : galaretki owocowe rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i ostudzić.
- Każdą kostkę zanurzać w czekoladzie/galaretce, tak, aby cała była nią pokryta, następnie obtaczać w kokosie.
-
Odstawić do zastygnięcia.
Jeśli ktoś chce uzyskać intensywny kolor lamingtonów powinien dodać do galaretek barwniki spożywcze.
0 komentarze :