Składniki :
255g mleka
130g śmietany kremówki
200g masła
4 łyżeczki żelatyny
aromatu waniliowego
255g cukru pudru
4 jajka
polewa czekoladowa do ciast
Przygotowanie :
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Margarynę utrzeć pałką z cukrem na puch stopniowo dodając żółtka.
- Mleko i śmietanę wymieszać z żelatyną i podgrzewać na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści.
- Mleko wystudzić. Chłodne mleko dolać cienkim strumieniem do masy tłuszczowej energicznie mieszając. Na koniec wymieszać masę z ubitymi na sztywno białkami i dodać aromat waniliowy.
- Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią spożywcza. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Gotową "piankę mleczną" pokroić na porcje.
- Polewę czekoladową rozpuścić. Małym pędzelkiem malować jeden bok "pianki mlecznej" czekoladą, poczekać aż zastygnie i postawić "piankę mleczną" posmarowaną częścią na dole i tą samą metodą pomalować boki i wierzch.
0 komentarze :