ciasto - mleczna pianka

By | 11:03 Leave a Comment

Składniki :

255g mleka
130g śmietany kremówki
200g masła
4 łyżeczki żelatyny
aromatu waniliowego
255g cukru pudru
4 jajka
polewa czekoladowa do ciast


Przygotowanie :

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Margarynę utrzeć pałką z cukrem na puch stopniowo dodając żółtka.
  3. Mleko i śmietanę wymieszać z żelatyną i podgrzewać na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści.
  4. Mleko wystudzić. Chłodne mleko dolać cienkim strumieniem do masy tłuszczowej energicznie mieszając. Na koniec wymieszać masę z ubitymi na sztywno białkami i dodać aromat waniliowy.
  5. Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią spożywcza. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  6. Gotową "piankę mleczną" pokroić na porcje.
  7. Polewę czekoladową rozpuścić. Małym pędzelkiem malować jeden bok "pianki mlecznej" czekoladą, poczekać aż zastygnie i postawić "piankę mleczną" posmarowaną częścią na dole i tą samą metodą pomalować boki i wierzch.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :