ciasto - orzechowiec, z kremem budyniowo-grysikowym

By | 23:46 Leave a Comment

Ciasto orzechowe :

forma o wymiarach 24x28cm

300g mąki krupczatki
300g cukru pudru
150g orzechów włoskich
200g masła
6 jajek
173g kwaśnej śmietany
8g cukru wanilinowego
30g proszku do pieczenia


Krem budyniowo-grysikowy :

500ml mleka
4 łyżki kaszy manny
5 żółtek
150g cukru
26g mąki pszennej
1/2 laski wanilii
300g masła
3-4 łyżki masy kajmakowej


Wykonanie :

  1. Ciasto orzechowe : orzechy zmielić i uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie się unosić orzechowy zapach. Należy uważać, żeby nie zrumienić orzechów zbyt mocno – wtedy będą gorzkie. Przełożyć na talerzyk i wystudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dołożyć zmielone, uprażone i wystudzone orzechy oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie rozprowadzić po masie. Miksując na najniższych obrotach, dodawać stopniowo i na przemian mąkę i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące.
  5. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą w dwóch częściach: najpierw 1/3 piany, wymieszać, potem reszta. Pianę należy wmieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki.
  6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie, następnie razem z papierem przełożyć ciasto na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Krem budyniowo-grysikowy : większość mleka przelać do garnuszka (pozostawić mniej więcej 1/3 szklanki), dodać ziarenka wanilii oraz wrzucić wyłuskaną laskę, zagotować. Laskę wanilii usunąć i do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i pogotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż kaszka stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając.
  8. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe mleko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Kiedy kaszka będzie już miękka, przelać do niej masę żółtkową i intensywnie mieszając gotować do uzyskania gęstej masy. Przykryć folią spożywczą, która zapobiegnie powstaniu skorupki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  9. Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony grysik, dobrze miksując po każdej dokładce. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać masę kajmakową i dobrze zmiksować.
  10. Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na trzy równe placki. Układać warstwy: placek, krem kajmakowy, placek, krem biały, placek. Aby ułatwić sobie tę czynność, ciasto można składać w foremce. Wstawić do lodówki.
  11. Udekorować polewą czekoladową.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :