Składniki - ciasto :
500g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
85g cukru pudru
200g masła lub margaryny
6 żółtek
Składniki - masa kremowa :
500g mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16g cukru migdałowego
200g masła
kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki - beza :
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo :
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
Przygotowanie :
- Ciasto : wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
- Masa kremowa : jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
- Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
- Beza : białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
- Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.
- Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
- Placki ostudzić.
- Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
0 komentarze :