ciasto - pani Walewska

By | 06:31 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

500g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
85g cukru pudru
200g masła lub margaryny
6 żółtek


Składniki - masa kremowa :

500g mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16g cukru migdałowego
200g masła
kilka kropel aromatu migdałowego


Składniki - beza :

6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Dodatkowo :

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych


Przygotowanie :

  1. Ciasto : wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
  2. Masa kremowa : jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
  3. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
  4. Beza : białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  5. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.
  6. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
  7. Placki ostudzić.
  8. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :