Składniki - biszkopt :
5 jajek
165g cukru
48g mąki ziemniaczanej
128g mąki pszennej
Składniki - masa :
700g mleka
3 żółtka
220g cukru
57g mąki ziemniaczanej
20g mąki pszennej
250g miękkiego masła
3/4 szklanki adwokatu
200g kokosu
Przygotowanie :
- Biszkopt : z białek ubij pianę na sztywno. Partiami dodaj cukier nie przerywając miksowania. Do masy pojedynczo dodaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i starannie ale delikatnie wymieszaj składniki.
- Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.
- Masa : 0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.
- Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na każdej posmaruj kremem i przykryj kolejnym biszkoptem. Górę biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i posyp wiórkami kokosu.
0 komentarze :