ciasto - rafaello

By | 13:50 Leave a Comment

Składniki :

2 - 3 paczki krakersów
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła
około 150 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania, ewentualnie po połowie z migdałami
malibu – 2 łyżki


Przygotowanie :

  1. Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
  2. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.
  3. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę (50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami).
  4. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :