creme patissiere - czekoladowe

By | 12:41 Leave a Comment

Składniki :

5 żółtek
500g mleka
80g cukru
40g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
50g czekolady


Przygotowanie :

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko.  Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje.
  5. Garnek ściągnąć z pieca i do ciepłej masy dodać startą czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  6. Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :