Składniki :
5 żółtek
500g mleka
80g cukru
40g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
50g czekolady
Przygotowanie :
- Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje.
- Garnek ściągnąć z pieca i do ciepłej masy dodać startą czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch.
0 komentarze :