creme patissiere - wanilinowy

By | 12:29 Leave a Comment

Składniki :

375g mleka 3,2%
125g śmietany kremówki 30%
175g cukru
125g żółtek (około 6 sztuk)
35g mąki pszennej
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej


Przygotowanie :

  1. W garnku umieścić mleko i śmietankę. Podgrzewać na średnim ogniu prawie do zagotowania, tj. gdy na powierzchni zacznie tworzyć się cienka błonka.
  2. W czystej misce wymieszać żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Na koniec wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
  3. Do miski z żółtkami wlewać stopniowo gorące mleko ze śmietanką mieszając trzepaczką lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.
  4. Gotowy gęsty krem przelać do miski i szybko ostudzić. Po ostudzeniu najlepiej wstawić krem do lodówki.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :