crumble - z jabłkami

By | 14:22 Leave a Comment

Nadzienie jabłkowe :

1kg jabłek
1/2 łyżki miodu
cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Kruszonka :

100g mąki pszennej
60-70g masła
50g cukru


Przygotowanie :

  1. Nadzienie jabłkowe : jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę.
  2. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem do miękkości jabłek. Wystudzić.
  3. Kruszonka : wszystkie składniki połączyć ze sobą rozcierając między palcami.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  5. Jabłka połączyć z miodem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
  6. Na spód naczynia przełożyć jabłka, delikatnie je ugniatając, wierzch posypać kruszonką.
  7. Zapiekać ok 20-30 min w temp 200stC.
  8. Przestudzić przed podaniem.




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :