Biszkopt :
2 jajka
50g cukru
50g mąki
2 łyżki cukru waniliowego
Krem jogurtowy :
600 ml jogurtu naturalnego
100g cukru trzcinowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
20g żelatyny
Galaretka z czerwonego wina :
450g mieszanych mrożonych owoców lub świeże owoce np. borówki i maliny
300g czerwonego wina
6 łyżek wody
50g brązowego cukru trzcinowego
20g żelatyny
- Biszkopt : żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć ją z masą. Następnie dodać ubite na sztywną pianę białka i również delikatnie połączyć składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się.
- Masę wyłożyć do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i oprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru.
- Po ostudzeniu ciasto wyjąć i przełożyć do formy o prostych brzegach, szklanej lub blaszanej, wyłożonej przeźroczystą folią spożywczą.
- Krem jogurtowy : żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuścić. Mieszając, stopniowo dodać jogurt. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
- Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Masę odstawić i jak zacznie tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Galaretka : wino wlać do rondelka, dodać wodę, cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć zamrożone owoce i polać wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
0 komentarze :