Składniki :
1 kg dojrzałych truskawek
250 g cukru (można dać więcej jeśli truskawki są mało słodkie)
8 g pektyny (u mnie czubata łyżeczka)
opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny albo 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.
Cukier wymieszać z pektyną i zasypać truskawki, wymieszać i ostawić na 20 – 30 minut, aż truskawki puszczą sok, wlać sok z cytryny albo dodać kwasek. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować około 10 minut. 2 łyżki przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki – jeśli po 10 minutach będzie miało pożądaną konsystencję przełożyć frużelinę do słoiczków. Jeśli natomiast będzie zbyt luźna wsypać jeszcze ¼ łyżeczki pektyny i zagotować. i dopiero gotową frużelinę przełożyć do słoiczków.
Odwrócić do góry dnem i zostawić pod przykryciem do wystygnięcia albo wstawić do garnka i pasteryzować pod przykryciem przez 10 minut od chwili zagotowania się wody.
//Do przygotowania tej frużeliny można użyć również dżem – fixu bez konserwantów. Tyle, że na 1 kg truskawek trzeba wsypać maksymalnie 2/3 opakowania, bo inaczej zamiast frużeliny będzie dżem/galaretka.//
0 komentarze :