Składniki :
podwójna pierś z kurczaka, 3 marchewki, 30 dag pieczarek, 3 duże cebule, jedna świeża papryka dowolnego koloru, kostka rosołowa, przyprawa do kurczaka (ja daję Kamisa), zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej do smażenia
Pierś pokroić na kawałki, takie jak do gulaszu (ok 1,5 na 1,5 cm czy po prostu jak wyjdzie) posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na moment, niech się przegryzie.
W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na półplasterki, marchewki również, cebulę obrad i pokroić w kostkę, paprykę umyć i pokroić w paseczki albo kostkę jak kto lubi. Rozgrzać olej na dużej patelni albo w rondlu i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i smażyć razem, następnie marchew i na końcu paprykę. Wszystko dusić w powstałym z soków warzywnych sosiku.
W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka, a jak już będą rumiane dodać do podduszonych warzywek. Podlać wodą lub rozrobioną we wrzątku kostką rosołową i dusić aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Na koniec jak już całość będzie miękka dodać masło jako zagęstnik sosu, zagotować, jak trzeba to doprawić.
0 komentarze :