Składniki :
600 g mięsa od szynki
2 duże cebule
1 średni listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili
1 łyżeczka cukru
1 - 2 łyżki klarowanego masła/smalcu/oleju
1 łyżka mazeiny albo mąki pszennej
opcjonalnie 2 łyżki śmietany albo mleka skondensowanego
opcjonalnie ulubione zioła
Mięso opłukać, pokroić w grubą (2 - 3 cm) kostkę. Dodać 1 łyżeczkę soli (albo więcej jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, 1 płaską łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki chili. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebule obrać, pokroić w ćwierć plasterki.
Na głębokiej patelni albo w rondlu dobrze rozgrzać tłuszcz (musi być gorący), wrzucić zamarynowane mięso i na mocnym ogniu obsmażyć, aż do bardzo intensywnego zrumienienia (nie przypalenia). Dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem podsmażyć, aż cebula się ładnie zrumieni. Dodać jeszcze ½ łyżeczki soli,wlać 2 szklanki ciepłej wody i dusić około 60 minut na bardzo wolnym ogniu, a w międzyczasie sprawdzać czy woda zbytnio nie odparowała – w razie potrzeby uzupełnić.
Gdy mięso będzie miękkie spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na końcu dodać cukier i jeszcze 2 – 3 minuty pogotować.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli wlać do sosu (nie wszystko od razu, aby nie był za gęsty), doprowadzić do wrzenia i ewentualnie wlać śmietanę.
Podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami, pyzami drożdżowymi.
0 komentarze :