karpatka

By | 14:08 Leave a Comment

Ciasto parzone :

250g wody
125g masła
170g mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia?

Masa budyniowa :

750g mleka
165g cukru
125g masła
16g cukru waniliowego
40g mąki pszennej
57g mąki ziemniaczanej
4 jajka


Przygotowanie :

  1. Ciasto : masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.
  2. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować.
  3. Gotową masę podzielić na 2 części.
  4. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
  5. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
  6. Masa budyniowa : zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
  7. Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić.
  8. Oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :