kasza manna - turecka

By | 22:37 Leave a Comment

Składniki :

3 łyżki kaszy manny
1 litr mleka
żółtko
90g miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii

Przygotowanie :

Mleko wlewamy do garnka dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy, dodajemy kaszę mannę, miód, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i stawiamy na gaz. Gotujemy ciągle mieszając, gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze kilka minut.

Przelewamy do dużego naczynia (szklanej formy) które najpierw spłukujemy wodą. Średnica formy 23cm. Deser można od razu podzielić na porcje wlewając do pucharków.

Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na noc. Deser podajemy z malinami lub dżemem malinowym - to moja spolszczona wersja, wersja turecka to cynamon i mielone orzechy włoskie.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :