Składniki :
1 spora główka młodej kapusty
2 duże cebule
1 łyżka ghee albo dobrej jakości oleju
1 duży liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1/2 - 1 łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta chili
pęczek koperku
200 ml bulionu albo wody
Przygotowanie :
- Kapustę dobrze opłukać i pokroić w paski średniej grubości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać ghee albo olej, wrzucić cebulę i delikatnie ją podsmażyć (do lekkiego zrumienienia). Na cebulę wrzucić pokrojoną kapustę, dodać wszystkie przyprawy i wlać gorący bulion.
- Gotować pod przykryciem około 20 -25 minut, aż kapusta będzie miękka a płyn prawie odparuje (pod koniec gotowania można ściągnąć przykrywkę i pilnować, aby kapusta się nie przypaliła) . Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Koperek pokroić drobno (bez łodyżek), dodać do kapusty i wymieszać. Podusić jeszcze 2 - 3 minuty i gotowe.
0 komentarze :