Składniki :
225g gorzkiej czekolady
2 łyżki Grand Marnier
4 łyżki wody
30g miękkiego masła
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50g drobnego cukru
130g śmietany kremówki
Przygotowanie :
- W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.
- W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.
- Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.
- W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
- Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramenkinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.
0 komentarze :