Składniki :
1 laska wanilii
150 ml śmietanki kremówki
75 g brązowego cukru (około 7 łyżek)
3 gruszki
30 g masła (około 2 pełne łyżki)
4 słodkie naleśniki, np. francuskie
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.
Zagotować śmietankę wraz z laską wanilii, wyłuskanymi ziarenkami i połową ilości cukru. Zdjąć z ognia jak tylko zacznie się gotować. Odstawić na 1 godzinę aby nabrała aromatu wanilii (ja nie czekałam przepisowej godziny tylko gotowałam śmietankę przez 8 minut aby nieco zgęstniała. Śmietanka ostudzona będzie bardziej gęsta niż podgrzana).
Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni lub w garnuszku z masłem i resztą brązowego cukru.
Na gorących naleśnikach rozłożyć gorące gruszki, zawinąć boki naleśnika i polać śmietanką waniliową.
0 komentarze :