Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
500g twarogu
2 łyżki gęstego jogurtu
½ szklanki cukru pudru
1 duże jajko
2 żółtka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżki wódki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do smażenia
cukier puder do oprószenia usmażonych ciastek
Przygotowanie :
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Ser zemleć przynajmniej 2 razy (można przecisnąć przez praskę albo przetrzeć przez sito).
- Dodać do niego cukier puder, jogurt, jajko, żółtka, koniak i roztopione ostudzone masło. Wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach (można to też spokojnie zrobić łyżką). Dodać połowę mąki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę albo blat, dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. Jeśli się lepi to dodać trochę mąki), ale nie przesadzić, bo oponki stracą puszystość.
- Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na blacie oprószonym mąką (ale nie za mocno) na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a kieliszkiem albo nakrętką małe kółeczka w środku. Środki można ponownie zagnieść z resztkami ciasta albo usmażyć jak malutkie pączusie (ja większość zagniatam, zostawiam tylko kilka malutkich).
- W płaskim garnku rozgrzać dobrze tłuszcz. To czy jest gotowy najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – jeśli oderwie się szybko od dna i wypłynie to znaczy, że można smażyć oponki.
- Wkładać po kilka ciastek na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoto z obu stron (obracam je patykiem do szaszłyków). Wyciągnąć (robię to widelcem) i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na bibule lub na papierowym ręczniku.
- Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :