panna cotta - truskawkowa

By | 11:13 Leave a Comment

Panna cotta :

500 ml śmietanki 30 %
500 ml mleka 3,2 %
80 g cukru zwykłego
1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej
5 płaskich łyżeczek żelatyny


Mus truskawkowy :

500 g truskawek
sok z połowy cytryny
1 galaretka truskawkowa
1 czubata łyżka cukru


Przygotowanie :

  1. Panna cotta : żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody a kiedy napęcznieje rozmieszać w 150 ml gorącego mleka aż się rozpuści.
  2. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, dodać cukier, śmietankę i pastę waniliową, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przelać przez sitko żeby pozbyć się ew. kożuszka, który lubi się tworzyć na powierzchni i rozlać do szklaneczek.
  3. Te ustawić wcześniej w naczyniu opierając je o brzeg i położyć na środku zwiniętą ściereczkę żeby deser zastygł "krzywo". Wstawić naczynie ze szklankami do lodówki i zostawić do stężenia.
  4. Galaretka truskawkowa : galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
  5. Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki i rozgnieść widelcem dodając sok z cytryny i cukier. Odstawić na ok. 20 minut żeby puściły sok.

  6. Zmieszać je z zimną galaretką i zmiksować blenderem.
  7. Mus wlać do szklaneczek z zastudzoną panna cottą i z powrotem wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :