Panna cotta :
500 ml śmietanki 30 %
500 ml mleka 3,2 %
80 g cukru zwykłego
1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej
5 płaskich łyżeczek żelatyny
Mus truskawkowy :
500 g truskawek
sok z połowy cytryny
1 galaretka truskawkowa
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie :
- Panna cotta : żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody a kiedy napęcznieje rozmieszać w 150 ml gorącego mleka aż się rozpuści.
- Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, dodać cukier, śmietankę i pastę waniliową, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przelać przez sitko żeby pozbyć się ew. kożuszka, który lubi się tworzyć na powierzchni i rozlać do szklaneczek.
- Te ustawić wcześniej w naczyniu opierając je o brzeg i położyć na środku zwiniętą ściereczkę żeby deser zastygł "krzywo". Wstawić naczynie ze szklankami do lodówki i zostawić do stężenia.
- Galaretka truskawkowa : galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
- Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki i rozgnieść widelcem dodając sok z cytryny i cukier. Odstawić na ok. 20 minut żeby puściły sok.
- Zmieszać je z zimną galaretką i zmiksować blenderem.
- Mus wlać do szklaneczek z zastudzoną panna cottą i z powrotem wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować.
0 komentarze :