Składniki :
175g śmietany kremówki
125g mleka
30g roztopionego masła
190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
26g cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
2 jajka
Przygotowanie :
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce zmiksować do połączenia się składników mleko kokosowe, mleko krowie, roztopione masło i żółtka. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Zmiksować suche składniki z mokrymi na jednolitą masę, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
- Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzić po patelni. Nakładać po 2 łyżki ciasta, jedna łyżka na drugą, i smażyć po około 2 - 3 minuty z każdej strony.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :