Składniki :
6 szklanek mąki pszennej
4 żółtka
1 białko
2 szklanki mleka
połowa główki czosnku
20 dag masła
1 paczka drożdży (10 dag)
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
Dodatkowo :
1 kg pomidorów
3 duże cebule
20 dag żółtego sera
2 łyżki keczupu
4 łyżki wody
sól, pieprz
Przygotowanie :
- Mleko podgrzać. Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać mąkę i sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i mleko ze startym czosnkiem, dokładnie wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone masło lub margarynę, wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki.
- Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- W tym czasie pokroić pomidory i cebule w większą kostkę. Cebulę zeszklić na oleju. Lekko ze złoconą cebulę podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do wygotowania się wody. Przestudzić. Pomidory odsączyć, a żółty ser zetrzeć na tarce. 2 łyżki keczupu rozrobić z 4 łyżkami wody, żeby powstała płynna konsystencja.
- Z ciasta wyrabiać kulki wielkości małego jabłka i rozwałkowywać na placuszki, odstawić do wyrośnięcia na blasze z pergaminem na ok. 30 min.
- Placki posmarować sosem pomidorowym, nakładać pomidory, cebulę oraz posypać serem. Boki każdego placuszka posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 min.
0 komentarze :