ptysie - z masą z zaparzanych białek

By | 07:41 Leave a Comment

Ciasto parzone :

20dag mąki
4 jajka
1 szklanka wody
10 dag margaryny
szczypta soli


Masa z zaparzanych białek :

3 białka
20 dag cukru
1/8 l wody
kwasek cytrynowy i aromat dla smaku i zapachu


Przygotowanie :

  1. Ciasto : margarynę z wodą zagotować, wsypać mąkę energicznie mieszając, aż zacznie odstawać od garnka. Jak przestygnie, dodać sól i wbijać po jednym jajku ucierając, aż się ładnie połączy. Kłaść kupki ciasta na blasze, piec w gorącym piekarniku.
  2. Masa z białek : białka ubić na sztywno, z wody i cukru ugotować syrop ("do nitki"). Białka ubijać ok.20 minut na parze wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.
  3. Ja bym najpierw zagotowała wodę, białka tuż przed postawieniem nad parę ubiła i potem miskę przełożyła na gar z wrzątkiem i ubijała dalej wlewając strużką syrop.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :