Ciasto parzone :
20dag mąki
4 jajka
1 szklanka wody
10 dag margaryny
szczypta soli
Masa z zaparzanych białek :
3 białka
20 dag cukru
1/8 l wody
kwasek cytrynowy i aromat dla smaku i zapachu
Przygotowanie :
- Ciasto : margarynę z wodą zagotować, wsypać mąkę energicznie mieszając, aż zacznie odstawać od garnka. Jak przestygnie, dodać sól i wbijać po jednym jajku ucierając, aż się ładnie połączy. Kłaść kupki ciasta na blasze, piec w gorącym piekarniku.
- Masa z białek : białka ubić na sztywno, z wody i cukru ugotować syrop ("do nitki"). Białka ubijać ok.20 minut na parze wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.
- Ja bym najpierw zagotowała wodę, białka tuż przed postawieniem nad parę ubiła i potem miskę przełożyła na gar z wrzątkiem i ubijała dalej wlewając strużką syrop.
0 komentarze :