Składniki :
20g drożdży
60g ciepłej wody
188g mleka
100g kostki masła
53g cukru
szczypta soli
3 roztrzepane jajka
680g mąki pszennej
do nadziewania rogali: dżem, nutella
Przygotowanie :
- Rozetrzeć drożdże z wodą. Zagotować mleko, zdjąć z ognia, rozmieszać z masłem, cukrem i solą. Ostudzić.
- Ostudzone mleko połączyć z jajkami, drożdżami i mąką. Zagniatać przez 10 minut, a następnie odstawić do wyrośnięcia.
- Podzielić ciasto na kilka części: jeśli maja być małe rogaliki, to na 5-6 części, a jeżeli większe, wystarczy 3. Następnie rozwałkować każdą część na placek i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie (nie za dużo) i zwijać, zaczynając od podstawy. Zostawić do podrośnięcia. Tuż przed włożeniem do pieca, można posmarować rogaliki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Piec na złoty kolor w 150 stopniach.
0 komentarze :