rogaliki drożdżowe - kruche IV

By | 22:21 Leave a Comment

Składniki :

500g mąki pszennej
184g kwaśnej śmietany
250g margaryny
1 jajko
100g świeżych drożdży
mały cukier waniliowy
szczypta soli
marmolada do nadziewania


Przygotowanie :

  1. Drożdże rozpuścić w śmietanie.
  2. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto.
  3. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki.
  4. Układać na natłuszczonej blasze, wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem).
  5. Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :