Składniki :
500g mąki pszennej
184g kwaśnej śmietany
250g margaryny
1 jajko
100g świeżych drożdży
mały cukier waniliowy
szczypta soli
marmolada do nadziewania
Przygotowanie :
- Drożdże rozpuścić w śmietanie.
- Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto.
- Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki.
- Układać na natłuszczonej blasze, wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem).
- Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :