Składniki :
1 kg filetów z dorsza (albo innej ryby)
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia ryby
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
1 kg marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni seler
3 cebule
puszka rozdrobnionych pomidorów bez skórki (w ostateczności mały słoik przecieru pomidorowego)
3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego (ja daję biały ale może być czarny)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy albo oleju
Filety z dorsza pokroić na kawałki (jeśli były mrożone to rozmrozić), skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i zostawić na kilkanaście minut.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i usmażyć. Usmażoną rybę przełożyć na talerz.
W czasie gdy ryba się smaży obrać warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce (na grubych oczkach albo tak jak ja - na tarce, która szatkuje w cieniutkie słupki).
W dużym garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę (ale uważać, aby się nie przypaliła, bo będzie gorzka). Wrzucić poszatkowane warzywa, dodać liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu. Wsypać płaską łyżeczkę soli (potem zawsze można dosolić, jeśli będzie jej zbyt mało) i łyżeczkę pieprzu.
Wlać 1 szklankę przegotowanej, gorącej wody i dusić około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy, dodać cukier i jeśli trzeba odrobinę soli czy pieprzu.
W naczyniu (najlepiej szklanym, bo wtedy ryba ładnie wygląda) ułożyć warstwę ciepłych warzyw, na niej ułożyć usmażoną rybę. Przykryć warzywami. Ułożyć drugą warstwę ryby i warzywa. I tak aż do wyczerpania składników.
0 komentarze :