Składniki :
ok. 500 g schabu
koperek
marynata: oliwa z oliwek, posiekany koperek, sól, pieprz, cebula
liść laurowy, ziele angielskie
1 marchew
1 cebula
mąka do zagęszczenia sosu
Schab pokroić na centymetrowe plastry, nacierać z obu stron solą i pieprzem. Naczynie, w którym będzie marynować się mięso, delikatnie polać oliwą, ułożyć 1/2 cebuli pokrojonej w plastry, a na niej mięso. Mięso polać oliwą (ok. 1 łyżka oliwy z oliwek). Posypać koperkiem, a następnie przykryć pozostałą cebulą. Pojemnik zamknąć, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
o tym czasie rozgrzać patelnię (bez tłuszczu), a na niej ułożyć mięso. Podsmażyć do momentu aż zbieleje z obu stron. Gotowe mięso wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Po podsmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni wrzucić cebulę z marynaty. Podsmażyć, często mieszając. Pod koniec dolać trochę wody i delikatnie wymieszać. Zawartość patelni dodać do wody z mięsem.
Do garnka wrzucić także liście laurowe (1 lub 2), ziele angielskie, marchew (obraną i pokrojoną w kostkę) oraz łodygi kopru. Gotować ok. 30 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić mąką oraz wrzucić posiekany koperek. Podawać z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :