Ciasto półkruche :
300g mąki pszennej
150g masła
70g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa :
350g sera białego mielonego
2 żółtka
90g cukru
25g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
150g mleka
30g oleju
2 łyżeczki esencji waniliowej
Piana :
3 białka
150g cukru
Przygotowanie :
- Ciasto : do robota wrzucić przesianą mąkę i cukier puder, dorzucić łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem wymieszać.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec 10 minut.
- Masa serowa : do misy wrzucić żółtka oraz cukier i zmiksować. Dodać stopniowo ser dalej miksując. Na koniec dodać budyń, skórkę z pomarańczy, mleko i olej i delikatnie, dokładnie wymieszać.
- Następnie wyciągnąć podpieczoną tarte i wylać na nią masę serową i włożyć z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni 40 minut.
- Po tym czasie białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dekorować nią tarte. Tarte ponownie włożyć do piekarnika i piec w 150 stopniach ok. 15 minut aż wierzch piany lekko zacznie brązowieć.
0 komentarze :