twaróg - śmietankowy, tłusty

By | 07:40 Leave a Comment

Składniki :

1l mleka
1l śmietanki 30%
zakawas
6 kropel podpuszczki

Mleka i śmietankę wymieszać i zaszczepić 3 łyżkami zakwasu. Po upływie pół godziny podgrzać do temperatury 24 C. następnie dodać 6 kropli podpuszczki i dobrze wymieszać. Pod przykryciem garnek pozostawić w pomieszczeniu o stałej temperaturze wynoszącej 20-25 C.

Mleko powinno powoli się zsiadać i być skrzepnięte dopiero po 8-12 godzinach. Wówczas pokroić skrzep, po 15-20 minutach przerwy wlać go do chusty i powiesić do ocieknięcia w chłodnym pomieszczeniu. Twaróg w chuście kilkakrotnie przemieszać i ponownie powiesić, dzięki temu serwatka będzie spływać równomiernie.

Twaróg wychodzi bardzo kremowy i wymaga długiego czasu ociekania. Serwatka spływa bardzo powoli – do 24h. W smaku bardzo dobry. Ociekanie najlepiej przeprowadzać w lodówce, wtedy nie kwaśnieje.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :