Składniki :
1 kg kwaskowatych jabłek
2 szklanki pełnego mleka (być może będzie potrzeba więcej mleka)
1,5 szklanki ryżu
cukier (około 5 łyżek)
sól
cynamon (opcjonalnie)
3 łyżki niesolonego masła, dałam do gotowanego ryżu
cukier i kwaśna śmietana (do podania)
Ugotować ryż na mleku z 1 łyżką cukru i solą.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Usmażyć z pozostałymi łyżkami cukru, cynamonem (opcjonalnie) i łyżką masła. Kiedy zmniejszy się ilość soku masa będzie gotowa.
Formę, w której będzie pieczona zapiekanka, posmarować odrobiną masła.
Na spód formy wyłożyć 1/3 ryżu. Na ryż wyłożyć połowę masy jabłkowej.
Na jabłkach wyłożyć kolejną część ryżu i na niej resztę jabłek. Przykryć jabłka ryżem.
Na ryżu rozsmarować pozostałą ilość masła
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
0 komentarze :